Miadent Diş
ONLİNE RANDEVU Hemen Ara

Sedasyon

Sedasyon

Sedasyon nedir?

Sedasyon ağrı veya rahatsızlığa neden olabilecek tıbbi işlemlerden önce hastalara verilen bir rahatlama işlemidir. Çeşitli ilaçlar yardımıyla ameliyat ve çeşitli medikal uygulamalar öncesi hastaların kaygılarını azaltan, vücudun istem dışı reaksiyonlarını engelleyen ve işlemler sırasında ağrıları gideren sedasyon uygulanır. Sakinleştirici adı verilen bu ilaçlar hastaya ağızdan veya damardan verilebilir. Uygulanan ilaçların dozu hastanın yaşı, sağlık durumu, ameliyatın türü ve süresine göre değişir. Bu nedenle işlem öncesi mutlaka uzman değerlendirmesi sonucunda ilacın türü ve dozu belirlenmelidir.

Sedasyon ile Diş Tedavisi Yapılır Mı?

Sedasyon ile diş tedavisi, özellikle diş fobisi olanlar arasında popülerdir. Diş fobisini yenmek için alternatif olarak önerilmektedir. Diş çekilmeden önce sedasyon uygulanır. Uygulanacak sakinleştirici miktarı; Yapılan işlem vücudunuzun anesteziye verdiği cevaba, yaşınıza, tıbbi alışkanlıklarınıza ve sağlık durumunuza göre değişiklik gösterebilir. Böylece sedasyon ile diş tedavisi nasıl yapılır? sorusuna yanıt bulmuş olduk.

Sedasyon Hangi Durumlarda Uygulanabilir?

Sedasyon özellikle lokal/bölgesel cerrahi, MR/BT işlemleri, klostrofobi ve diş korkusu ile küçük çocuklarda kullanılan sedasyon, kişinin tüm reflekslerini korumasına ve sedasyonla daha rahat hissetmesine yardımcı olur. Anestezi uzmanı hastanın tıbbi geçmişine ve yaşına göre uygun ilaçları reçete eder ve hastaya uygun sedasyon yöntemlerini uygular. Hasta işlemden altı saat önce yeme ve içmeyi bırakmalıdır. İşlem sırasında; İnsanların nabzı, tansiyonu ve oksijen seviyesi sürekli ölçülmektedir. Sakinleştirici bir prosedür, kişide bir rahatlama ve uyuşukluk hissi yaratır.

Sedasyon (Bilinçli Sedasyon) Nedir?

Bilinçli sedasyon; daha hafif bir sedasyon şeklidir ve operasyon sırasında hasta doktorla işbirliği yapar. Genel anestezi değildir, hastane veya ameliyathane olmadan diş muayenehanesinde kullanılabilir. Hasta doktorun talimatlarına uyabilir. Hasta ve doktor arasında diyalog mümkündür. Doktor hastaya ağzını açmasını söylediğinde, hasta bunu basitçe yapar.

Sedasyon ile diş tedavisi nasıl yapılır? İşlem öncesi anestezi uzmanı hastanın nabzını ve kan basıncını ölçer. Bu, hastanın açık hava yolunu sürdürüp sürdüremeyeceğini ve fiziksel uyaranlara ve sözlü komutlara uygun şekilde yanıt verip vermeyeceğini test eder. Bilincin baskılandığı bir durum olarak tanımlanan bu yöntemde çocuk hastalar işlemden sonra diş hekimine geldiklerini bile unuturlar. Ameliyattan sonra hasta ilaç, ağrı, vb. etkiler yaşar.

Hatırlanmadığı için psikolojik travmaya maruz kalınmaz. Bu da hastanın sonraki seanslarda diş tedavisi ve cerrahi işlemlere ulaşmasını kolaylaştırır.

Sedasyon Kimlere Uygulabilir?

Sedasyon, belli bir yaştaki çocuklar da dahil olmak üzere herkes tarafından kullanılabilir. Sedasyon genel anestezi değildir, hastanede veya ameliyathanede değil, dişçi muayenehanesinde de kullanılır.. İşlem sırasında hastanın nabzı ve tansiyonu izlenir. Sedasyonun yeterli olmadığı durumlarda ideal çözüm genel anestezidir.

Sedasyon hemen herkese sorunsuz uygulanabilse de bazı özel durumlarda genel anestezi hasta için ideal çözümdür. Genel anestezi derin bir uyku halidir. Sedasyondan farklı olarak hasta tamamen bilinçsizdir. Hasta söylenenleri duyamaz, doktorun emirlerine cevap veremez. Hastanın güvenliği için hareketsiz kalması gereken durumlarda veya sedasyonun kullanılamadığı özel durumlarda rahatlıkla kullanılabilir.

Sedasyon Altındayken Etraftaki Sesleri Duyup Konuşabilir Miyim?

Sedasyon uygulanan hastalarda hasta operasyonu hatırlamaz veya fark etmez. Ankara sedasyon yapan hastaneler sedasyonun türü olan bilinçli sedasyonu da uygular. Bu durumunda lokal veya genel anestezi destekli; Hastaya verilen sakinleştirici çok hafiftir. Bu nedenle hasta verilen komutların farkındadır ve anlar. Bilinçli sedasyon alan hastanın tedavi süresince bilinci açık kalır. Çevresinde olup bitenlerin farkındadır ve doktorun söylediklerini işitir ve anlar. Bilinçli olarak sedasyon uygulanan hasta tedavi sırasında doktor ile iletişim kurabilir. Bilinçli sedasyonda, hasta derin sedasyondan daha hafif ilaçlar alır.

Hangi Tedavilerde Sedasyon Tavsiye Edilir?

Genel anestezi ve lokal anestezinin yanı sıra daha hafif işlemler için en popüler uyku tekniklerinden biri de sedasyondur. Rahatlatan ve gevşeten, ağrı ve rahatsızlığı azaltan sedasyon uygulama birçok tıp alanında ve Ankara’daki hastanelerde sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Ankara sedasyon yapan hastaneler vardır. Bunlar;  Endoskopi, korkulan MR çekimleri, kolonoskopi, diş üniteleri ve radyoaktif çekimler olmaktadır.

Sedasyon Ücretleri Nasıldır?

Sedasyon fiyatını belirleyen bir diğer faktör ise sedasyon ile hangi tedavinin ve kime yapıldığı önemlidir. Örneğin sedasyon ile diş tedavisi ile endoskopi fiyatı farklıdır. Sedasyon çocuklarda ve yetişkinlerde kullanılabilen bir yöntemdir. Net fiyat ancak doktora görüşünden sonra belirlenir.

Sedasyon Ne Zaman Gereklidir?

Alerjik bir hastalığı olmayan herkese uygulanabilen bir yöntemdir. Anesteziye göre oldukça uygun olan bu yöntem daha çok dişçiden veya iğneden korkanlara, bulantı kusma gibi refleksler nedeniyle diş tedavisi göremeyenlere ve çocuklara uygulanmaktadır. Ayrıca uzun süreli işlemler tek seansta yapılabilmekte, birçok işlem gerektiren tedavilerde sedasyon yöntemi kullanılarak hastayı uyutmaktadır.

Sedasyon Öncesi 6-8 Saat İçinde Neden Bir Şey Yiyip İçilmez?

Ankara sedasyon diş ve sedasyon uygulayan hastaneler anestezi alan hastalar aç karnına olmalıdır şeklinde bilgi verecektir. Çünkü hasta anestezi altındayken tok mide ve asidik mide suyu yemek borusundan çıkıp soluk borusuna girebilir ki bu istenmeyen bir durumdur ve hayatı tehdit eden durumlara neden olabilir.

Erişkin hastalar ameliyattan en az 6-8 saat önce hiçbir şey yememelidir. Su, çay ve misket limonu gibi berrak sıvılar ameliyattan 2 saat önce bir bardağa kadar alınabilir. Gazlı sütlü içecekler ve çorbalardan kaçınılmalıdır. Sürekli kullanılan ilaçlar ameliyattan bir saat önce doktora danışılarak yarım bardak su ile alınabilir.

Bazı anneler, doktor izni olmadan bebeklerini ameliyattan önce beslemekte çünkü az miktarda yiyecek bebeğe zarar vermeyeceğini düşünürler ancak bu yanlıştır.

Sedasyonun Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Tabii ki sedasyon hastalara daha konforlu bir diş tedavisi sağlar. Ayrıca Ankara sedasyon diş için birçok kurum barındırmaktadır. Bu işlem sayesinde herhangi bir ağrı ya da acı hissedilmediğini de belirtmek gerekir. Hastaların kendilerini çok rahat hissetmeleri nedeniyle diş hekiminde yapılan diş tedavisini daha kısa sürede bitirmek mümkündür. Özellikle orta veya derin sedasyon ile hastalar tedaviyi hatırlamazlar. Böylece zor ve uzun süreli tedaviler çok kolay bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Bu anestezi, özellikle diş işlemlerinden korkanlar için daha ideal bir seçim olabilir. Çünkü bu hastalar tedavi sırasında biraz ağrı hissederlerse veya tedavi biraz daha uzun sürerse yaşadıkları korku artar. Tedaviyi bırakan hastalar bile olabilir.

Sedasyon ile Genel Anestezi Arasındaki Farklar Nelerdir?

Öncelikle sedasyon nedir? sorusuna yanıt verelim Derin uyku olarak da bilinen sedasyon yöntemi aslında bir anestezi yöntemi olmakla birlikte genel anesteziden farklıdır. Genel anestezi altında hastanın bilinci kapalı ise sedasyon yöntemi ile hasta bilinci açık kalabilir ancak her iki yöntemde de ağrı hissedilmez.

Bu aşamada sakinleştirici etkisi ile hastayı uyutup rahatlatan bir yöntemdir. Sakinleştirici bir hasta bilincini geri kazanır ve geçici amnezi yaşar. Genel anestezide hastanın bilinci tamamen kapalıdır. Kapalı sinir sistemine sahip bir hastanın solunum gibi hayati fonksiyonları makineler tarafından gerçekleştirilir.

Sedasyon Bir Genel Anestezi Midir?

Sedasyon nedir? Sedasyon genel anestezi değildir. Sedasyon, diş tedavileri sırasında oluşabilecek ağrı, endişe, korku ve mide bulantısını ortadan kaldırmak için merkezimizin ameliyathanesinde genel anestezi uzman ve teknisyenleri tarafından gerçekleştirilen derin uyku olarak da adlandırılan işlemin adıdır.

Hasta uyku halindeyken sakinleştiricilerin etkisiyle işlemin içeriğini, ağrıyı, tedaviden sonra sesleri hatırlamaz. Bu da hastanın daha sonraki dönemlerde diş hekimine gelmesini kolaylaştırır. Diş fobisini ortadan kaldırır, ağrı algısını ortadan kaldırır. 

Genel anestezi, hastanın ameliyathanede ve anestezi uzmanı gözetiminde verilen ilaçlara bağlı olarak bilincini kaybetmesi durumudur. Hasta işlem hakkında hiçbir şey hatırlamaz. Sedasyon tekniği ile sedasyon arasındaki fark, hastanın yarı bilinçli olmasıdır. Diş hekimliğinde genel anestezi daha çok korku, kaygı ve ileri cerrahi işlemler için kullanılmaktadır.

Sedasyondan Önce Aç Kalmak Gerekir mi?

Sedasyon alabilmek için hasta 4-5 saat aç kalmalıdır. Hastaya damardan ilaç verilerek sedasyon yapılır. Çocukların kan damarlarını açan meyve suyu ile ağızdan ilaç verilmesi sakinlik yaratır. Daha sonra damar açılır. Sedatif durumun devamı intravenöz ilaç uygulaması ile sağlanır. İşlem sonunda, kullanılan ilacın etkisini ortadan kaldıran başka bir ilaç verilir ve sedasyon durdurulur. Hasta dinlenme odasına alınır, önlem olarak yarım saat ile 1 saat arasında tutulur ve evine gönderilir.

Sedasyon Hangi Hastalar İçin Risklidir, Kimlere Yapılmaz?

Yenidoğanlardan yaşlı erişkinlere kadar geniş bir yaş aralığına güvenle uygulanabilir. Özellikle çocuklarda kullanım sıklığı giderek artmaktadır. Sedasyonun güvenli bir şekilde yapılabilmesi için işlem başlamadan 2 saat önce hastanın yeme ve içmeyi kesmesi gerekir. Bu genellikle intravenöz sedasyon veya oral ilaç/şurup uygulamak için kullanılan bir yöntem olsa da, bazen bir yüz maskesi aracılığıyla anestezik gazların solunması için de kullanılabilir. Sedasyon sırasında doktor kandaki oksijen seviyesini, nabzı ve tansiyonu sürekli takip eder ve gerekirse oksijen maskesi aracılığıyla oksijen verir.

Sedasyon Fiyatları?

Bu bağlamda, en sık sorulan sorulardan biri sedasyon fiyatıdır. Ancak fiyattan bahsetmek hastaları yanıltabilir. Çünkü fiyatlar anestezistin tecrübesi gibi bazı faktörlere göre değişebilmektedir. Bu nedenle fiyat araştırması yapan hastaların önüne farklı rakamlar gelebilir ve bu çok normaldir. Genel olarak fiyatların sandığımız kadar yüksek olmadığını söyleyebiliriz.

Sedasyon Hangi Amaçla Yapılır?

Sedasyon; Belirli işlemler sırasında kaygıyı, rahatsızlığı ve ağrıyı azaltmak için sakinleştirici kullanılmasına denir. Bu işlem bazen ağızdan alınan ilaçlarla bazen de enjeksiyon yoluyla verilen anesteziklerle yapılır.

Sedasyonda Acı Hissedilebilir Mi?

Sedasyon ve anestezi altında hasta ağrı veya acı hissetmez. Sedasyon uygulanan hasta bilinçli, anestezi uygulanan hasta bilinçsizdir.

Bilinçli Sedasyonun Amaçları Nelerdir?

Hasta için rahat ve güvenli bir ortam yaratmanın yanı sıra korku duygusunu ve kaygıyı tamamen ortadan kaldırır. Bu da hastanın ağrı eşiğini yükselterek ağrı hissetmemesini sağlar.

Sedasyon Nasıl Yapılır?

Sedasyon, damar açılarak ve anestezik bir ilaç enjekte edilerek kullanılabilir. Ancak bu tek yöntem değildir sedasyon oral şekilde de yapılabilir.

Sedasyon Riskleri Nelerdir?

Sedasyon sonrası yan etkiler; aritmi, artan kan basıncı veya düşük kan basıncıdır. Herhangi bir ilaç kullanımı da hekime bildirilmelidir.

Sedasyon ve Genel Anestezi Arasındaki Fark Nedir?

Sedasyon yönteminde hasta normal nefes almaya devam ederken genel anestezide entübasyon ile solunum yapılır. Entübasyon sırasında hastaya intravenöz kas gevşetici ilaçlar verilir.

Sedasyon Etkisi Ne Kadar Sürer?

Sedasyon uygulanan hasta genellikle işlemden beş ila on dakika sonra uyanır. Yarım saat sonra, kendisine hiçbir şey yapılmadığını hisseder. Ancak bazen hastanın durumuna göre uyku hali iki saate, hatta üç dört saate kadar uzayabilir.

Sedasyon Zararlı Mı?

Sedasyon işleminin herhangi bir önemli riski yoktur. Ancak bazı hastalar sakinleştikten sonra yorgunluk, reflekslerde azalma, düşük tansiyon, baş ağrısı ve kısa süreli hafıza kaybı yaşayabilir.

ONLİNE RANDEVU TALEBİ FORMU

* Girmiş olduğunuz bilgiler gizli tutulmaktadır, üçüncü kişilerle paylaşılmamaktadır.

HAKKIMIZDAMİADENTYeni Nesil Diş Hastanesi
444 5 642