Miadent Diş
ONLİNE RANDEVU Hemen Ara

Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği)

Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği)

Çocuk Diş Hekimliği alanı yetişkinlerden çok daha farklıdır. Çünkü çocukların ağız yapısı ve yetişkinlerin ağız yapısı birbirinden çok daha farklıdır. Sadece ağız yapısı olarak da değil diş ve diş eti yapısı da birbirinden farklıdır. Bu nedenle 5 senelik diş hekimliği bölümünü bitiren kişiler ayrıca Pedodonti hekimi olabilmek için uzmanlık okur. Bu anlamda çocukların ağız yapısına tamamen hâkim olurlar.

Çocuk Diş Hekimliği genel olarak 0- 13 arasındaki yaş gurubuna hitap eder. Bu yaş grubunla olan çocukların daimî ve süt dişlerinin sağlığının korunması, travma, kalıtımsal, çürük ve bunun gibi etkenlerin dişler üzerinde oluşturduğu sorunların giderilebilmesini hedefleyen bir ana bilim dalıdır. Pedodonti bebeklik çağından beri çocukların ağız ve diş sağlığını düzenlemek için ve çene yüz bölgesinin gelişimini düzenli bir şekilde takip ve tedavi eden bununla birlikte koruyucu önlemler de alan bir diş hekimliği alanıdır. Bu alanla ilgilenen diş hekimlerine ise pedodontist denir.

Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) Nedir?

Çocuk Diş Hekimliği nedir özellikle yeni doğum yapmış kişilerce araştırılan konular arasın yer alır. Aslında bebeklikten ergenliğe kadar olan süreci takip eden bir bilim dalıdır. Çocukların ağız yapılarını inceleyen herhangi bir sorun olduğunda bunu tedavi eden ya da yüz bölgesinin gelişimini düzenli bir şekilde inceleyen bilim dalına denilir. Pedodonti nedir diye bakıldığı zaman aslında bu alan ile ilgilenen diş hekimliği alanının tıp dilindeki adıdır. 0- 13 yaş arasında olan çocukların ağız içerisindeki gelişimini inceler ve destekler. Gerektiği yerde ise tedavi yapar.

Bu alanla ilgilenen diş hekimleri aslında çocuk, bebek ve gençlerin ağız ve diş sağlığı gereksinimlerini yönelik olarak önleyici, bununla birlikte tedavi edici her türlü koruyucu ve tedavi uygulamalarını gerçekleştirmektedir. Pedodonti nedir diye bakıldığında aslında sadece tek bir tedavi yöntemi değil birden fazla tedavi yöntemini göz önünde bulundurmak gerekir. Çocuk protezleri, ağız ve diş bakımı, ağız ve diş bakımı ile ilgili beslenme önerileri, diş çekimi, diş çürüğü önleyici ve koruyucu uygulamalar (Fissür Örtücü, Fluorid Jeli, Fluorid Verniği), diş travmalarında tedavi, kanal tedavileri, ampütasyonlar, endodontik tedaviler, kötü ağız alışkanlıklarına tamamen durdurmaya yönelik tedaviler (parmak emme, dudak ısırma, tırnak yeme ve benzeri), yer tutucular, süt ve genç dişlerde dolgular, gibi alanlara ayrılır.

Ankara Pedodonti

Ankara Pedodonti ile çocukların her türlü tedavisi kolay bir şekilde yapılabilir. Genelde büyük Ankara gibi büyük şehirlerde çocukların ağız içerisindeki her türlü tedavisi yapılır. Buna yönelik olarak da muayene yapılır. Ankara’da görev alan uzman doktorlar bu konuda hem çocuklara hem de çocukların ailelerini destekler. Ankara Çocuk Diş Hekimliği hem bebeğin o anki dişlerinin durumunu hem de ileride nasıl bir süreç işleyeceğini belli eder. Bu anlamda ilk dişlerini çıkarmaya başlayan çocukların muayeneye gitmesi çok önemlidir. Düzenli olarak diş kontrolü yaptırmak hem gelecekte dişlerin daha düzgün olmasını sağlar hem de ileride çıkacak sorunların önüne geçmiş olur.

İlk Diş Muayenesi Önemli Midir?

Çocuk diş hekimi genel olarak bebek ve çocuklarla ilgilenir. İlk diş muayenesi önemli mi soruları yeni anne ve baba olmuş kişiler tarafından merak edilir. Bebekler ilk diş çıkarmaya başladığı zaman doktora gitmelidir. Ağız ve diş sağlığı için ilk muayene aslında çocukların dil gelişimi ve konuşma yeteneğini etkiler. Bu nedenle diş hekimleri tarafından oldukça önemseyen bir konudur. Yetişkin bir insanın ağzında toplamda 32 adet diş bulunur. Bunlardan alt ve üst çenede ayrı ayrı hesaplandığı zaman 4 adedi kesici, 2 adedi köpek, 6 adedi azı dişi, 4 adedi ise küçük azı dişidir. İlk çıkan dişler ise çocukluk çağında çıkar. Aynı zamanda süt dişi ismini alır. Süt dişleri toplamda 20 adettir. Çocuklar için yapılan ilk muayene pedodonti tarafından yapılır. İlk muayene içerisinde sadece diş çürükleri değil aynı zamanda çocuğun çene yapısı da kontrol edilmektedir. Dişlerin daha doğru bir şekilde gelişimini tamamlayabilmesi için, dudak ve çene yapısında istenmeyen görüntü ve sağlık sorunlarının tespit edilebilmesi için ve herhangi bir sorun olursa tedavi açısından erken tedavi uygulanabilmesi için ilk muayene oldukça önemlidir. Her pedodonti çocukların ilk muayenesine kesinlikle gitmesi gerektiğini önerir.

Pedodonti ile Diş Çıkarma Süreci Nasıldır?

Çocuk diş hekimi diş çıkarma süreci konusunda genelde anneleri ve babaları uyarır. Çünkü çocukların diş çıkarıp çıkarmadığını anlamak önemlidir. Sağlıklı bebeklerde genelde çıkartma dönemi yaklaşık 6- 7 aylıkken başlamaktadır. Fakat bu süreç her bebeğe göre değişiklik de gösterir. Bebeklerde diş çıkarma genel olarak genetik faktörler ile ilişkilidir denilebilir. Anne babanın ya da diğer çocukların ilk dişlerini çıkartma zamanı o bebeğin ilk dişinin ne zaman çıkacağını da belli eder. Diş çıkartma dönemine genel olarak 2 aylık ile 14 aylık arasında girilir. Diş çıkartma dönemi genel olarak 20 süt dişi tamamlanana kadar devam eder. Bu da yaklaşık olarak 27- 28 aya tekabül eder. Bebeklerin dişleri genelde tek tek, aynı anda ya da 1- 2 ay arayla çıkabilir.

Çocuk diş doktoru genel olarak diş çıkarma döneminde bebeklerin iştahını azaldığını söyler. Bu süreç içerisinde bebekler daha çok sulu besinleri tercih eder. Çocuklar hala emiyorsa bu süre içerisinde memede kalmak isteyebilir. Diş çıkarma çıkarma sürecinde olan bebekler daha çok ateş, aşırı salya akıtma, geceleri yoğunlaşan huzursuzluk, ağız kenarındaki kızarıklıkların oluşması, salya akmasının durmaması, diş etinde kaşıntı nedeniyle parmakların ya da elin sürekli ağza gitmesi, her şeyi ısırma isteği, diş etinde ağrı oluşması, kulaklarda ağrı oluşması, her gün yapılan dışlamaya göre kıvamı biraz daha cıvıklaşmış ishalin artması, diş etinde şişme ya da iştahsızlık gibi belirtiler çocuğun diş çıkardığını gösterir. Her pedodonti bu süreç içerisinde bebeğin dişlerini rahatlatmayı söyler. Bazı jeller diş etlerini sürerek diş eti ağrısını hafifletir. Ya da içeriğinde papatya, kalsiyum gibi maddeler bulunan granüller de kullanılabilir. Bunlar dişlerin kaşınmasını azaltır. Bu da bebeğin bu süreci daha rahat atlatmasına neden olur. Tam olarak tüm belirtilerin ortadan kalkabilmesi için tüm süt dişlerinin çıkması gerekir.

Biberon Çürüğü Nedir?

Pediatrik diş hekimi biberon çürüğü konusunda aileleri uyarır. Genelde altı yaşından daha küçük olan bebeklerde çürük başlangıcı ya da çürük gibi beyazlık oluşumu görülebilir. Genelde çürük sebebiyle kaybedilen diş sayısı artmaya başladıysa bu durum çocukluk çağı çürüğü olarak geçer. Çocukluk çağı çürüğü ise halk arasında biberon çürüğü olarak bilinir. Bu durumun en büyük sebebi bebeklik döneminden itibaren ortaya çıkan dişlerin uzun süreli olarak dişlerin şeker içerikli besinlerle temas etmesi sonucu olur. Aynı zamanda bebeklerin uyku arası şekerli besin tüketimi biberon çürüğüne sebep olur. Çocuk diş doktoru bu sebeple meyve suları, inek sütü, formül süt gibi besinlerin biberon çürüğüne neden olabileceğini söyler. Bebekler uyurken huzursuzluk çıkardığı zaman uykuya geçiş sırasında ya da uyku sırasında anneleri tarafından tatlandırılmış süt içeren biberon ya da bir tatlıya batırılmış olan emzikler verilebilir. Bu besinler gece boyunca bebeğin ağzında kaldığı sürece çürük oluşmasına neden olur. Çünkü gece uykusunda tükürüğün akış hızı azalır. Bu durumda da tükürüğün dişler üzerindeki koruyucu özelliği de azalmış olur. Pedodonti gece boyunca dişin üzerinde kalan tatlandırıcının ağız içerisinde çeşitli mikroorganizmaları oluşturabileceğini söylüyor. Bu gibi besin kaynakları da biberon çürüğü denilen çürük türünün oluşmasına sebep olur. Biberon çürüğünün oluşmaması için anne ya da babalar uyurken çocuklara tatlı besinler vermemelidir. Aynı zamanda ağız bakım rutininin de düzenli bir şekilde yapılması önemlidir.

Süt Dişleri Önemli Midir?

Pediatrik diş hekimi süt dişlerinin önemli olduğundan bahseder. Çünkü çocuğun gelişme ve büyüme çağının en aktif olduğu önemler süt dişlerinin çıktığı dönemlerdir. Bu anlamda beslenme de süt dişlerinde büyük rol oynayan etmenlerden biridir. Pedodonti süt dişlerinin önemini daha çok çocukların konuşmaya başladıkları süreç içerisinde bir destek olduğundan bahseder. Yani bir çocuk yeni kelimeleri öğrenirken dişlerinden destek alır. Bu da daha düzgün konuşmasını sağlayan bir nedendir. Eğer çocuk düzgün konuşmadığını hissederse konuşmayı reddedebilir. Bu nedenle önemlidir. Çocuk Diş Hekimliği aynı zamanda süt dişlerinin daimî olan dişleri koruduğundan da bahseder. Daimî dişlerin doğru bölgelere gelmesini sağlar. Bu da kişilerin ilerde karşılaşacağı ortodontik sorunların önlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda süt dişleri kasların ve çene kemiğinin normal bir şekilde oluşmasını sağlar.

Çürük Oluşumunu Önlemek Mümkün Müdür?

Bebek diş doktoru hem çocukluk çağındaki hem de yetişkin dönemindeki kişiler için çeşitli öneriler vererek diş çürüklerinin azaltılmasını sağlar. Çürük oluşumu başladıysa bunun ilerlemesini önlemek aslında mümkün değildir. Fakat çeşitli yöntemlerle azaltmak mümkündür. Çürüğe sebep olabilecek çok fazla bakteri vardır. Bu bakteriler ise genelde şeker ile beslenirler. Bu nedenle kişiler ve çocuklar ne beslenmene dikkat etmelidir. Meşrubat, içecek, çikolata gibi şekerli besinlerin düzenli olarak tüketilmesi diş çürüğünün oluşmasına neden olur. Bu gibi besinler yerine sebze, su gibi sağlıklı atıştırmalıklar tercih edilmelidir. Çocuk diş hekimliği iyi bir ağız bakım rutininin her türlü çürük gelişimini azaltacağını söyler. Dişler günde iki defa florürlü bir diş macunu yardımıyla fırçalandığı zaman ve bir defa diş ipi ile detaylı bir şekilde temizlendiği zaman çürük oluşumu riski azaltılır. Aynı zamanda çürük diş oluştuğu zaman bunun bir Pedodonti tarafından tedavi edilmesi de önemlidir. Çünkü düzenli olarak kontrol edilmesi diş hekiminin diş üzerinde oluşan tartar ve plakları temizlemesini sağlar. Diş hekimleri dış yüzeyde bulunan her türlü lekeyi düzenli bir şekilde temizlediği için çürük ortaya çıktığı zaman kolayca temizlenir ve çok daha ciddi bir duruma gelmeden kısa bir süre içerisinde tedavi edilebilir.

Çocuk Diş Hekimliği Tedavi Fiyatları

Ankara Çocuk Diş Hekimliği genel olarak hastalara net bir fiyat veremez. Çünkü her çocuğun muayene için şikâyeti birbirinden farklıdır. Buna yönelik olarak yapılan tedavi de farklı olacaktır. Bu nedenle herhangi bir Pedodonti muayeneye gelmiş olan çocuğa net bir fiyat söyleyemez. Özellikle çok daha büyük sorunlar için başvuran çocukların nasıl tedavi olacağı önceden kestirilemez. Genel olarak tedavi sırasında gelişim desteklenmesi için çeşitli yöntemler uygulanır. Bu neden herhangi bir bebek diş doktoru tedaviler için net bir fiyat belirleyemez.

ONLİNE RANDEVU TALEBİ FORMU

* Girmiş olduğunuz bilgiler gizli tutulmaktadır, üçüncü kişilerle paylaşılmamaktadır.

HAKKIMIZDAMİADENTYeni Nesil Diş Hastanesi
444 5 642