Ortodonti bir tıp ana bilim dalıdır ve diş, çene ve yüz bozuklukları üzerine tedaviler uygulamaktadır. Ortodonti herkesin ihtiyacı olabilecek ve zaman zaman destek aldığı bir birimdir. Özellikle doğuştan olabildiği gibi sonradan da oluşabilecek olan dişlerin diş kesimlerine oturması, yüz düzensizliklerindeki birtakım konular bu kapsama girmektedir. Aslında diş anlamına da gelen terime bir dönem yüz düzensizlikleri dahil olmamıştır. Ancak bugün bütünü ile incelenmektedir. Ortodonti bugünkü teknoloji ile birlikte dişleri, ağız ve yüz yapısını bir arada üç boyutlu olarak incelemektedir.
Teknoloji ile birlikte artık ortodonti farklı bir aşamaya gelmiştir ve çözümlerimiz de çok daha pratik bir noktaya evrilmiştir. Ağız ve diş sağlığı oldukça önemlidir. Ortodonti bu kapsamda aslında ağız ve işlerin formlarını da nicelemektedir. Yüz ve kafa ile uyumlu olmayan birtakım durumlar, hastanın doğuştan ya da sonradan edindiği birtakım rahatsızlıklar Ortodonti ile çözüme kavuşmaktadır. Buna pek çok hastalığı örnek göstermek mümkündür. Elbette hastanın yaşı hassas bir konudur. Ancak son yıllarda gelişen teknoloji çalışmalar ile Ortodonti da gelişim göstererek yaş skalasını genişletmiştir. Ancak Ortodontide yaşın bu kadar önemsenmesinin sebebi aslında çocukların kemik gelişiminin dikkate alınmasıdır. Bu nedenle çok daha hassas bir süresi kapsamaktadır.
Ortodontik rahatsızlıklar öyle bir boyuta gelmektedir ki bazen yutkunma gibi problemlere sebep olabilmektedir. Aynı zamanda solunum etkileyecek seviyede bir çene uyumsuzluğu da bu kapsama girmektedir. Pek çok hastalık bu bölümün uzmanlık alanına girmektedir. Aslında diş hekimliğinin bir uzmanlık dalıdır ancak farklı bilgiler ve farklı incelemeler de yapılmaktadır.
Ortodonti nedir sorusu sıkça sorulan bir sorudur. Çünkü Ortodonti diş hekimliğinin bir kapsamı olsa da aynı zamanda farklı alanları da incelemektedir. Ortodonti özellikle kemik ve diş gelişimi ile bunların bozuklukları üzerine çalışmaktadır. Ortodonti kapsamında çene, diş ve yüz girmektedir. Burada görülen bozuklukların önce teşhisi ardından ise tedavisi sağlanmaktadır.
Ortodontik tedavi her yaşın ihtiyaç duyacağı bir tedavidir. Ancak her yaşa göre farklı rahatsızlıklar görmek mümkündür. Örneğin çocuklarda dişlerin olması gereken pozisyonlarını ayarlamak görülebilir. Yetişkinlerde ise çenenin kapanış ve form düzensizliği örnek gösterilmektedir. Ortodonti bir çalışma yürütürken farklı branşlardan da destek almaktadır. Yani tek başına var olması gereken bir dal değildir. Özellikle diş hekimliği ile yakın bir kapsama sahiptir.
Ortodontik tedavi sayesinde dişler ve ağız yapısı olması gereken aşamaya evrilmektedir. Hem doğuştan hem de sonradan olan birtakım bozuklukları burada çözmek mümkündür. Ortodonti alanında çalışanlara Ortodonti uzmanı denmektedir ve bu alanda gerekli eğitimleri alan kişiler Ortodonti uzmanlığı almaya hak kazanırlar. Ortodontistler 5 yıllık diş hekimliği mezunu olup 4 yıl kadar da ortodonti uzmanlığı eğitimi almaktadırlar. Bu nedenle alanında uzman olarak nitelendirmek normaldir.
Ortodonti kelimesi dişlerin çene üzerine konumlanarak hem estetik görüntüyü sunması hem de ondan beklenen görevi yapmasını sağlayan bir bilim dalıdır. Bunlardan biri olmadığında ise ortodonti uzmanına danışılmaktadır ve gerekli teşhisten sonra tedavi uygulanmaktadır.
Ortodontik problemler oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. İlk aşamada hastanın yaşı dikkate alınmaktadır. Hastanın yaşına uygun bir süreç izlenmektedir. Özellikle hasta henüz ergenlik çapında ise bu durumda çene ve diş tedavileri aslında birtakım teknikler ile ve olabileceğine az dışarıdan müdahale olacak şekilde çözülmektedir. Ancak hasta yetişkin ise bu durumda cerrahi ibr işlem uygulanması çok daha mümkün olacaktır.
Ortodonti nedir ve nasıl yapılır sorusu sıkça sorulmaktadır. Ortodontinin ne odluğu kadar nasıl yapıldığı da merak konusu haline gelmiştir. Ortodonti tedavisi aslında birçok farklı yöntem ile uygulanmaktadır. Bu yöntemler kişinin yaşına, durumuna ve teknolojik donanıma göre çeşitlenmektedir.
Ortodontik tedavilerde dişlere veya çenelere özel bir tedavi uygulanmaktadır. Burada birçok aparat tercih edilmektedir. Bu aparatlar sabit olabileceği gibi düzenli çıkarılabilen aparatlar da olabilmektedir. Ortodontik aygıtlar sabit ve hareketli olarak çeşitlendiğinde kendi içlerinde de gruplanırlar. Hareketli aygıtlar özellikle çocukların diş sorunlarını çözmek için yardımcı ve destek olan bir uygulamadır. Ancak sabit aygıtlar kendi içeresinde malzemeye göre çeşitlenmektedir.
Metal, şeffaf ve lingual olarak çeşitlenen bu malzemeler düzenli kullanım ile birlikte etkisini göstermektedir. Örneğin şeffaf braketler saydam olması nedeni ile kolayca görünmez ve tüm gün dahi kullanılabilir. Aynı zamanda cerrahi tedaviler de vardır. Bunlar daha çok kemikleri oturmuş ve artık yaşı yeterli olan kişilerde tercih edilmektedir.
Ortodonti tedavileri oldukça avantajlıdır ve aksatılmamalıdır. Çünkü aslında bu tedaviler kısa süreli tedaviler değildir. Genellikle düzenli olarak kullanılması gereken aparatları barındırmaktadır. Hastalığın ciddiyetine göre düzenli doktor kontrolü de aksatılmamalıdır. Ortodontik bir sorunu olan kişilerin ağız sağlığı bozulmaktadır. Benzer bir durum diş sağlığı için de geçerlidir. Çünkü dişler ve ağız doğru formda olmadığında içeri giren mikropların oranı da artacaktır.
Özellikle çocukların diş ve çenelerinin ideal forma getirilmesi sağlıkları açısından oldukça önemlidir. Bazen ise dişler arasındaki boşlukların orantısız oluşu nedeni ile ortodonti tedavileri gerekmektedir. Çünkü bu dişler nedeni ile aşağıdan çıkması gereken dişlerin çıkması mümkün olmamaktadır. Ortodonti tedavileri kapsamlıdır ve pek çok senaryodan söz etmek mümkündür. Buna karşın uzmanlar her durum için gerekli tedaviye sahiptir.
Diş teli, dişlerin formunun düzeltilebilmesi ve iyi bir ağız diş görüntüsü oluşması için tercih edilmektedir. Bu işlem Ortodonti uzmanları tarafından yapılmaktadır ve bu sayede en iyi şekilde sonuçlanmaktadır. Dişlerin bir arada ve uyumlu bir görüntü elde etmesi için bu tedavi oldukça önemlidir. Diş ortodonti işlemlerinden biri olan diş teli tedavisi her yaştan insana yapılabilmektedir. Ancak özellikle belirli yaşlarda çok daha etkili sonuçlar sunmaktadır.
Diş tellerinin amacı kısaca belirli bir süre boyunca aynı noktaya güç uygulamadır. Bu sayede dişler itilmektedir ve ortak bir tasarıma sahip hale gelmektedir. Diş ortodonti hizmeti aslında kişinin dişlerinin gösterdiği performansa göre farklı sürelere sahiptir. Diş teli teknolojisi her gün gelişmektedir ve bu sayede daha kısa sürede istenen forma gelmektedir. Diş telleri braketlerden oluşur ve delikli görüntüsü ile diş telleri bunun içerisinden geçmektedir. Aslında diş teli 24 saat süren bir tedavidir bu nedenle çok daha ektilidir.
Diş telleri düzenli olarak Ortodonti uzmanları tarafından kontrol edilmektedir. Diş teli tedavisi için ortalama başlangıç yaşı 10 ile 12’dir. Sonrasındaki yaşlarda diş teli kullanımı yine yaygın bir şekilde devam etmektedir. Yetişkin olan kişilerde ise bu tedaviler çok daha geniş bir yaş kapsamında yapılmaktadır. Diş teli tedavisi sabır isteyen bir sürece sahiptir. Diş teli tedavisi düzenli doktor kontrolü ile devam etmektedir. Diş teli çıkarıldıktan sonra dişlerde birtakım ağrılar görmek mümkünüdür. Diş teli tedavisi boyunca yenilecek yiyecek ve içeceklerin seçimi oldukça önemlidir. Cips, kuruyemiş gibi sert yiyecekler, elma gibi sert kabuklu besinler de buna dahildir. Aynı zamanda sakız, karamelli ürünler ve lastik görünümlü birçok yiyecek diş teli tedavisinde kullanılmamalıdır.
Diş ortodonti nedir ve yaş skalası nedir merak konusudur. Ortodontik tedavi hakkında merak edilen şeylerden biri yaştır. Yaş faktörünün en etkili olduğu bilim dalları arasında ortodonti yer almaktadır. Bu nedenle diş ortodontisinde birçok uzman yaş konusuna değinmektedir. Ancak her işlemin yaş skalası farklıdır. Örneğin diş teli taktırmak isteyen biri için en erken yaş 10 ile 12’dir. En etkili yaşlar da bu yaşlar olup 25 yaşına kadar bu etkisi devam etmektedir. Diş ortodontisinde birçok rahatsızlık da ileriki yaşlar için etkilidir.
Özellikle küçüklükte dişlerin yanlış çekilmesi ya da yanlış zamanda çekilmesi, dişler arasında oluşan boşluk, çenede kalan ve çıkmayan dişler gibi pek çok problem görmek de mümkündür. Diş ortodonti nedir sorusu sorulduğunda bu da merak konusu olmaya başlamıştır. Bir ortodonti tedavisi 7 yaş itibari ile başlamalıdır. 7 yaşından sonra düzenli olarak ortodonti kontrolleri gerekmektedir. Bu yaşı belirleyen şey de çocukların daimi dişlerinin bu yaşlarda çıkmaya başlaması ve ortalama 12 yaşına kadar devam etmemesidir.
Benzer bir durum çene bozuklukları için de geçerlidir. 7 ile 8 yaşlarından itibaren çenede oluşabilecek sorunlar veya doğuştan olan problemler için birtakım tedaviler mümkündür. 7 yaşından itibaren her yaşta Ortodonti tedavisi uygulanabilir. Tedavi süreçleri ise değişime açıktır. Tedavi süreçleri ortalama 6 aydan başlayıp 24 aya kadar çıkabilmektedir. Ancak en net bilgi uzmanın onu kontrol ettirten sonra vereceği karar olmaktadır.
Ortodonti tedavisi içerisinde birçok işlem bulunmaktadır. Bu nedenle tedavinin ücretleri de birbirinden ayrılmaktadır. Ortodonti fiyatları içerisine diş teli ücreti girebileceği gibi plak cüreti de girebilmektedir. Ortodonti tedavisi fiyatları işlemin yapıldığı yer ile de ilişkilidir. Çünkü her klinik farklı ücretten söz edebilir. Bu durumda bir piyasa araştırması yapılabilir.