Miadent Diş
ONLİNE RANDEVU Hemen Ara

Ağız Diş ve Çene Cerrahisi

Ağız Diş ve Çene Cerrahisi

Ağız diş çene cerrahisi ; tüm yaş aralığındaki insanlara yapılabilen tekniklerden biridir. Diş ya da çene bölgesinde meydana gelen yumuşak ve sert dokuların zarar görmesi sonucunda çeşitli yaralanmalara, bozukluklara ve hastalıklara neden olur. Bu durumda da gerekli muayene sonucunda tanı konulur. Konulan tanıya göre de uygulanan Ağız Diş ve Çene Cerrahisi tedavisi bozuklukların eski haline dönmesine yardımcı olur. Bu çalışma kapsamı içerisinde çeşitli yöntemler de uygulanır.

Ağız Diş ve Çene Cerrahisi ana bilim dalı çalışması içerisinde dişlerin cerrahi ya da normal çekilmesi, gömülü olan dişlerin çekilmesi, zigomatik ve dental implant uygulamaları, çene tümörleri ve kistinin tanı ve tedavisi, preprotetik cerrahi operasyonları, kemik ogmentasyonları, sinüs tabanını yükseltme işlemleri, ortognatik cerrahi operasyonlar, kemik ogmentasyonları, travmatik olan diş ve destek dokularında oluşan yaralanmaların tanı ve tedavisi, çenede oluşan kırıklıkların konservatif ve cerrahi tedavisi, çene eklemindeki hastalıkların tedavisi yer alır.

Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Nedir ?

Bu anabilim dalı içerisinde ağızdaki tüm yumuşak dokular, çene, dişler ve çene ekleminin dış etkenlerden ya da iç etkenlerden ortaya çıkan rahatsızlıkların ya da hastalıkların teşhisi konulur. Aynı zamanda bu Tesisin devamında hastalıkların tamamen ortadan kaldırılabilmesi için yapılan tedaviler denilmektedir. Yapılacak olan tüm işlem tipi tamamen hastanın durumuna göre değişir. Çünkü bu anabilim dalı içerisinde çok çeşitli hastalıklar bulunmaktadır. Hastanın durumuna göre yapılan cerrahi işlemlerinde ise lokal anestezi, genel anestezi ya da bilinçli sedasyon yapılmaktadır.

Günlük almış ya da sürmüş olan dişlerin çekilmesinde veya bunun sürdürülmesinde uygulanan tedavilerden biridir. Dental olarak implant uygulamaları ve gerek görüldüğü zaman sinüs yükseltme uygulamaları da yapılmaktadır. Bu anabilim dalı içerisinde protez yapımından önce ağız içerisinde yer alan sert ve yumuşak dokuların cerrahi müdahale ile düzenlenmesi de yapılır. Ağız içerisinde yer alan yumuşak dokular yani kas, dudak, dil, damak ya da yanak gibi alanlar; diş ve kemikler gibi sert dokularda gelişen tümöral ya da kistik oluşumların tedavileri de yapılır. Çene ve yüz bölgesinde oluşan enfeksiyonları tedavisi de bu ana bilim dalı içerisinde yapılmaktadır. Çene ve diş kırıklarının tedavisi de yapılır. Eklem hastalıklarında ya da çene kemiği kırıklarında cerrahi olarak müdahale yapılır. Çene kemiklerini ve bu kemikleri çevreleyen yumuşak dokularda da herhangi bir rahatsızlık olduğu zaman düzeltmeler yapılır. Aynı zamanda implant cerrahisi de bu alanın içerisinde yer alır. Ağız diş ve çene cerrahisi genel olarak diş hekimi fobisi olan kişilerde sedasyon ya da genel anestezi altında yapılmaktadır. İleri evre olmadan tedavinin bir an önce yapılması çok önemlidir.

Diş Çekimi Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir ?

Ağız ve diş cerrahisi içerisinde diş çekimi de sıklıkla yapılan tedavi yöntemlerinden biridir. Hatta en çok başvurulan tedavi yöntemlerinden biridir de denilebilir. Çünkü dişte herhangi bir problem meydana geldiğinde diğer dişleri de etkilememesi adına çekim işlemleri yapılır. Bu her yaşta insanın karşısına gelebilecek tedavi yöntemlerinden biridir. Diş çekim işlemi tamamlandıktan sonra yapılması gerekenler ise kişiye özel değil genel olarak herkesin dikkat etmesi gereken noktalardır.

Ağız Diş ve Çene Cerrahisi müdahalesi ile diş çekimi gerçekleştikten sonra dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Diş çekimi gerçekleştikten sonra az en az yarım saat süreyle herhangi bir maddeyle çalkanmamalıdır. Ağız çalkalandığı zaman iyileşme daha da geç olacaktır. Çünkü kanın pıhtılaşması engellenir. Diş çekimi yapıldıktan sonra hekimin yerleştirdiği tampon yaklaşık olarak 15- 20 dakika kadar sıkıca ısırmalıdır. Bununla birlikte tükürüğün normal olarak yutulmasına gerekir. Çünkü tükürüğü biriktirmek ya da sürekli tükürmek kanın pıhtılaşmasını engeller. Sızıntı şeklinde olan kanamalar ortalama 6 ila 24 saat arasında devam edebilir. Bu nedenle kanamanın çok olduğunu düşünüp hemen paniğe kapılmamak önemlidir. Bu konuda diş hekimine danışmak en doğrusu olacaktır. İşlemden sonra ağrı hissedilebilir bu durumda yine hekime danışarak bir ağrı kesici ya da aspirin alınabilir. Diş çene kemiğine bağlı olan bir yapı olduğu için çekimden sonra ortaya kemik çıkabilir. Bu sebeple orada dişten bir parça kaldığı da düşünülebilmektedir. Fakat bu bölgeye dil ile ya da farklı bir maddeyle dokunmamak gerekir. Birkaç gün içerisinde bu kemiğin üzerine diş etinin geleceği de görülecektir.

Diş cerrahisi yapıldıktan sonra tahriş olmaması için acı ya da sıcak besinlerden kaçınmak önemlidir. Diş çekiminden sonra 24 saat içerisinde alkol ya da sigara kullanılmamalıdır. Çekimden hemen sonra araba kullanmamaya dikkat etmek gerekir. Çekimden sonra yüksek bir yastık kullanıp dinlenmek önemlidir. Aynı zamanda sıcak banyonun da yapılmaması gerekir. Ağızdaki uyuşukluk geçene kadar herhangi bir şey yenmemelidir. Çünkü farkında olmadan uyuşuk olan bölgeler yaralanabilir. Diş çekimi yapıldıktan yaklaşık 24 saat sonra normal diş bakımı uygulanmalıdır. Yüzde şişme, 24 saat geçse de geçmeyen kanama ya da ağızda kötü bir koku ve tat olursa diş hekimine başvurmak önemlidir.

20’lik Diş Çekimi Nedir ?

20 yaş diş her insanda çıkar. Fakat insanlarda farklı şekillerde ortaya çıkar. Yani bazı kişilerde 20 yaştan çok daha erken çıkarken bazı kişilerde 20 yaşından çok daha sonra ortaya çıkabilir. Bununla birlikte bazı insanlarda 20 yaş çıktığında çok fazla ağrı ve acı oluşur. Bu durum genelde kişilerin ağzında yeni bir diş için yeterli yer olmamasından kaynaklanır. Bu durumda bir diş hekimine başvurularak yeni çıkan 20’lik dişin alınması önemlidir. Çünkü bu diş alınmadığı zaman diğer dişlerin de yapısını bozabilir. 20’lik diş ağzın her köşesinde yer alan en arkadaki azı dişinin arka kısmında çıkar. Eğer kişinin ağzında yeni bir diş için yeterli yeri varsa bu ameliyata gerek kalmaz. 20’lik yaş bazı durumlarda ise hiç çıkmaz ve etin altında gömülü kalır.

Gömülü Diş Nedir ?

Gömülü diş, diş cerrahisi alanında olan terimlerden biridir. Genelde 20’lik diş olarak bilinse de bazı durumlarda normal dişlerde de ağızda gömülü kalma gibi durumlar görülebilir. Diş görünebilir bir yere çıkmadan etin altında kaldıysa bu duruma gömülü diş denir. Gömülü diş bazı durumlarda kişiye herhangi bir zarar vermese de belirli zamanlarda ağrı ya da iltihaplanma olarak görülebilir. Bu durumda Ağız Diş ve Çene Cerrahisi uygulanarak dişin yerinden çıkarılması gerekir. Bu yöntem içerisinde dişin olduğu yerdeki diş eti diş hekiminin müdahaleleri ile kesilir. Daha sonra gömülü olan diş yerinden çıkarılır. Tüm işlem tamamlandıktan sonra yine diş hekimi tarafından dikim işlemleri gerçekleşir. Ağız Diş ve Çene Cerrahisi tamamlandıktan sonra birkaç gün diş çekiminden sonra yapılması gerekenlere dikkat edilmelidir. Herhangi bir enfeksiyon kapmadığı sürece kısa bir süre içerisinde iyileşecektir.

Çene Kisti Nedir ?

Ağız çene cerrahisi alanlarından biri olan çene kisti de ağız ve çene bölgesinde çıkan rahatsızlıklardan biridir. Çene kisti kemikte ya da yumuşak doku içerisinde yerleşim gösteren ve içerisinde bazı zamanlarda püre kıvamında sıvı bulunan etrafı ise doku ile kaplanmış olan boşluklara denir. Bu yapılar bulundukları bölgede genişler ve büyür. Fakat bu büyüme ve genişleme yavaş bir şekilde ilerler. Kist yapıları aslında insanın vücudunun her tarafında oluşabilir. Fakat en çok çene bölgesinde görülmektedir. Çene bölgesinde vücudun diğer bölgesinde yer alan kemiklere göre çok daha sık bulunur. Ağız çene cerrahisi müdahalesi ile teşhis edilebilen yapılardır. Genelde bazı belirtileri olur. Fakat daha çok belirsiz bir şekilde ilerler. Çok ileri evrelerde artık belirtilerini gösterir. Bu durumda ise büyük müdahaleler ya da ameliyat gerektirebilir. Ağız içerisinde akıntı, diş etine ya da dişe ait sorunlar, kötü koku ve kötü tat, diş kenarlarına ya da çene de görülen ağrısız şişlikler genelde çene kistinin belirtileri arasında yer alır. Çok daha ileri evrelerinde ise ağzını açamama, dişte sallanma, his kaybı ve patolojik kırıklara rastlanabilir.

Ağız diş ve çene cerrahisi çene kistinin tedavi yöntemidir. Uzman bir çene cerrahisi tarafından ameliyat ile kist bulunduğu yerden çıkartılır. Eğer çene kistlerine en doğru zamanda müdahale edilmezse yüzde iltihap, şişlik, kötü ya da iyi huylu tümör oluşumu, çene kemiğinde deformasyon oluşması, dişte ağrı gibi pek çok soruna neden olabilir. Çene kistinin tedavisinde doğru tedavi, erken tanı ve uzman cerrah seçimi oldukça önemlidir. Aynı zamanda çenede bulunan kistlerde ameliyat öncesinin değerlendirmesi, lezyonun tamamen yerinden çıkarılması, radyografik kontrollerin yapılması tedavinin başarılı olması için oldukça önemlidir. Çene kist ameliyatı hastanın durumuna göre genel ya da lokal anestezi ile yapılır. Diş eti kaldırılır ve oluşan kist tamamen temizlenir. Daha sonra bu bölgeye dikiş atılarak kapatılır. Eğer kistler çok büyük ise önce küçültülür daha sonra cerrahi işlem yapılarak yerinden çıkartılır.

Ağız ve Çene Cerrahisi Fiyatları ?

Ağız Diş ve Çene Cerrahisi fiyatları genel olarak hastalığa göre değişiklik gösterir. Çünkü bu alan içerisinde çok fazla farklı hastalık ve rahatsızlık vardır. Bu anlamda kişilere net bir fiyat mümkün değildir. Hastalığın ne olduğu bilinse dahi tedavi sırasında çok daha farklı durumlarla karşılaşmak mümkün oluyor. Bu nedenle genel olarak Ağız Diş ve Çene Cerrahisi fiyatları ortalama olarak verilse de net fiyatlandırma tamamen tüm tedavi bittikten sonra belli olur.

ONLİNE RANDEVU TALEBİ FORMU

* Girmiş olduğunuz bilgiler gizli tutulmaktadır, üçüncü kişilerle paylaşılmamaktadır.

HAKKIMIZDAMİADENTYeni Nesil Diş Hastanesi
444 5 642