Miadent Diş
ONLİNE RANDEVU Hemen Ara

Implant Nedir ve Implant Çeşitleri Nelerdir?

Implant Nedir ve Implant Çeşitleri Nelerdir?

Diş Implantı :

Diş implantları, eksik dişleri değiştirmenin kanıtlanmış bir yoludur. Çoğu hasta, onları rahat ve ağrısız bulur ve bir kez daha kolayca ısırmalarını, çiğnemelerini ve yutmalarını nasıl sağladıklarından keyif alırlar.

Hangi implantın kullanılacağına karar vermek her zaman kolay değildir. Bir diş hekimi bir vakayı değerlendirmeli ve hastanın ihtiyacına göre doğru tipi seçmelidir. Kaç dişin eksik olduğu, çene kemiğinin gücü ve çevredeki dişlerin sağlığı da dahil olmak üzere göz önünde bulundurmaları gereken birkaç faktör vardır.

Her implant belirli bir kullanım için tasarlanmıştır. Birden fazla dişi değiştirmeniz gerekiyorsa, All-on-4 çözümüne veya implant destekli protezlere ihtiyacınız olabilir, oysa yontma diş için bir taç en iyi seçenek olabilir. Ağız sağlığınız, konforunuz, bütçeniz ve yaşam tarzınız için doğru ekipmanı bulmakla ilgilidir.

Başlamak için, All-on-Four sistemi, implant destekli protezler, köprüler ve kronlar dahil olmak üzere farklı implant türlerine bakalım. Her biri için ideal olarak hangi senaryolara uygun olduklarını keşfedeceğiz.

Diş İmplantının Ne Olduğunu Açıklayalım

Dental implant , çene kemiğine cerrahi olarak yapıştırılan metal bir çerçevedir . Yapay bir dişi güvenli bir şekilde yerinde tutmak için tasarlanmış bir aparattır. Yapay diş, eksik olanın yerini alarak boşluğu doldurur ve aşırı kalabalık, yer değiştirme gibi sorunların önüne geçer.

Protezler, eksik dişleri değiştirmek için en erken yöntemlerden biriydi. Rahatsızdılar ve hastaların net bir şekilde konuşmalarını veya yiyecekleri çiğnemelerini zorlaştırdılar. Ayrıca biraz bakım gerektiriyorlardı ve kırılmaya karşı hassaslardı. Bazı hastalar için implantlar, takma dişleri takmayı daha az hantal hale getirdi veya hatta tamamen değiştirdi.

Modern implantların faydaları arasında takma dişleri ve köprüleri yerinde tutmak, ek diş veya kemik kaybını önlemek ve yüz çökmesini ortadan kaldırmak yer alır. Ayrıca, çürüğe karşı dirençlidirler ve yedek dişlerin kişinin ağzında doğal hissetmesine yardımcı olurlar.

Diş implantlarının başka faydaları da vardır:

Konuşmayı ve daha spesifik olarak telaffuzu geliştirebilir
Çene kemikleriniz ve dişleriniz için koruma sağlayın
Dayanıklı ve uygun maliyetli
Herhangi bir özel temizlik veya bakım gerektirmez

Diş implantına ihtiyacınız varsa, geciktirmemek en iyisidir. Diş hekiminizi ziyaret edin, böylece ağzınızı inceleyebilir, hangi implantın en mantıklı olduğunu belirleyebilir ve uygun ve etkili bir tedavi planı oluşturmaya başlayabilirler.

Diş İmplantlarının Artıları ve Eksileri

Diş implantları sizin için uygun mu? Aşağıdaki artıları ve eksileri karşılaştırın:

Artıları:

İmplantlar kendi dişleriniz gibi işlev görerek normal çiğnemenize ve konuşmanıza izin verir.
Doğal dişlerinize benzeyecek şekilde tasarlanmıştır, özgüveninizi artırır.
Bağımsız destek sunarak kalan doğal dişleriniz üzerindeki baskıyı azaltın.
Yaşlanma görünümünü azaltarak kemiği koruyun.
Çene yüksekliği kaybını önlemeye yardımcı olun.
Temizlemesi ve bakımı kolaydır.
Uygun bakım ile implantlar 15 ila 25 yıl arasında dayanabilir. Ayrıca tipik olarak diş köprülerinden ve takma dişlerden daha uzun süre dayanırlar.

Eksileri:

  • Diş implantları doğal dişleriniz gibi beyazlamaz.
  • Yerleştirme için invaziv bir ameliyat gerektirir.
  • Pahalıdırlar (ancak uzun vadeli faydalar genellikle buna değer).
  • Her zaman kırılma riski vardır (ancak bu düşüktür).
  • Yeterli doğal kemiğiniz yoksa yerleştirmeden önce kemik grefti gerekebilir.

Eksik Dişlerle Yaşamak ..

Dişler ağızda önemli bir işleve sahiptir ve genel sağlığa katkıda bulunabilir. Dişler boşlukları doldurmak için yer değiştirebileceğinden, tek bir dişin eksikliği yanlış hizalamaya neden olabilir. Bu, çarpık dişlere neden olabilir ve ağız hijyeni rutininizi daha zor hale getirebilir.

Ek olarak, bir sıra dişteki boşluk, komşu dişlerin sürmesine neden olabilir. Bunun nedeni, bir boşluğu doldurmak için fazla telafi eden bir diştir, çünkü onu durduracak başka bir diş yoktur.

Diğer sonuçlar kemik erimesi veya diş etlerinin ve çenelerin bozularak yanakların çökük veya asık görünmesine ve sizi daha yaşlı görünmesine neden olan bir durumdur.

Dental implantlar yıllar içinde çok yol kat etti ve durumunuz ne olursa olsun bir çözüm bulunmalıdır. Diş hekiminizin rolü, bu belirtilerden herhangi biriyle uzun süre yaşamak zorunda kalmamanızı sağlamaktır.

All-on-4 İmplantlar

All-on-4 , birden fazla eksik dişi değiştirmenin kanıtlanmış ve yeterli bir yoludur. Bu sistem olağanüstü işlevsellik sunar ve çiğneme ve ısırma zorluklarına dayanabilir.

Eksik dişleri veya ileri dişeti hastalığı olan kişilerde genellikle bir miktar kemik kaybı olur. All-on-4, implantları yerleştirmek için hastanın çenesindeki mevcut kemikten en iyi şekilde yararlandığı için benzersiz bir sistemdir. Pahalı ve ağrılı olabilen kemik grefti gibi ek prosedürlere duyulan ihtiyacı ortadan kaldırmak için kemiği en üst düzeye çıkarmak için tasarlanmıştır.

İşlem, implantları yerleştirmek için en iyi alanları bulmak için bir hastanın çene kemiğini analiz etmek için bilgisayar teknolojisinin kullanılmasını içerir. Yerlerine yerleştirildikten sonra yapay dişler takılabilir. Ameliyat rutin olarak kabul edilir ve genellikle yaklaşık 90 dakika sürer. Her vakanın farklı olduğunu ve zamanı geldiğinde diş hekiminizin ameliyatınızın özelliklerini tartışacağını unutmayın.

Son adım, diş hekiminizin olaysız bir şekilde iyileşmenizi sağlamak için bir tedavi sonrası plan hazırlamasını içerir. Ameliyattan sonra hastalar genellikle hemen içebilir ancak üç ay boyunca yumuşak yiyecekler yemeleri tavsiye edilir. Her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için her 6-12 ayda bir kontrol ve temizliklere katılmaları gerekir.

Bu prosedür, son on yılda %98 başarı oranı elde etmiştir. Özellikle çene kemiklerinde azalma olan hastalarda geleneksel protezlere alternatif olarak sıklıkla önerilmektedir.

İmplant Destekli Protezler

İmplant destekli protezler, hareketli bir protezin işlevselliğini bir diş implantının stabilitesi ile yenilikçi bir şekilde birleştirir. Diş hekimlerinin veya uzmanların takma dişlerin derecesini ayarlamasına izin vererek, özel olarak tasarlanmış aletlerin kullanılmasından kaçınmaya yardımcı olur.

İmplant destekli protezler, geleneksel protezlerle ilişkili ağrılı yaraları ve gevşekliği en aza indirir. Hastaların takma diş macunu kullanmasını gerektirmezler ve bazılarının ağzını kapatacak bir plakası bile yoktur. Ağrısızdırlar, etkilidirler ve sonuç genellikle daha fazla rahatlık ve artan güvendir.

Bu tedavi genellikle protez ihtiyacı olan ve yeterli kemik desteğine sahip hastalara önerilir.

Köprüler:

Diş köprüsü, eksik bir dişin neden olduğu boşluğu kapatabilir ve birden fazla diş eksik olduğunda kullanılır. Köprüler, bir hastanın yüz şeklini koruyabilir ve yapay dişleri olması gereken yerde tutarak sağlıklı bir kapanışa ulaşmalarına yardımcı olabilir. Ayrıca, bu takma dişler doğal görünür ve hissedilir.

Köprüler, gerçek dişlerin boşluklara kaymasını önleyerek, ısırma ve çiğneme ile uygulanan kuvveti dağıtarak bir gülümsemeyi geri getirebilir. Gerçek dişlere yapıştırılırlar ve altın, alaşım, porselen veya bu malzemelerin bazı kombinasyonlarından yapılırlar.

Bir diş hekimi, tipik olarak, eksik dişler ağzın bir tarafındaysa veya değiştirilecek çok fazla diş yoksa, hastaya bir köprü takılmasını önerir.

Diş Kronları:

Diş kronları, bir dişin gücünü, şeklini ve işlevselliğini geliştirmek için tasarlanmıştır. Bu restoratif prosedür genellikle kırılmış, yıpranmış veya diş çürümesinden etkilenmiş dişleri onarmak için kullanılır.

Kuronu, dişin üzerine yerleştirilen ve onu bakterilerden veya diğer zararlı elementlerden korumak için yeni bir dış yüzey sağlayan bir başlık olarak düşünün. Kronlar dayanıklıdır, porselen veya metalden veya ikisinin birleşiminden yapılmıştır. Estetik olarak, görünümleri doğal dişlere çok benzediği için hastalar sıklıkla porselen kronları tercih ederler. Bir diş dolguyu tutmak için yeterli güce sahip değilse, o zaman hasta kısmi bir taç gerektirebilir.

Kronlar, bir hastanın benzersiz izlenimine dayalı olarak diş laboratuvarı teknisyenleri tarafından oluşturulur ve şekillendirilir. Teknisyen, hastanın ısırma ve çene hareketlerini değerlendirmek için bu izlenimi kullanacaktır. Amaç, bir kuronun ısırmayı, çiğnemeyi veya yutmayı engellememesini sağlamak ve hastanın tam ağız işlevine ulaşmasına yardımcı olmaktır.

Peki Bir Implant Adım Adım Nasıl Yapılır ?

Dental implant prosedürleri, hastanın ihtiyaç duyduğu implant sayısına bağlı olarak birden fazla adıma ayrılır:

Adım 1 — Dişi Çıkarın

Hasarlı diş hala ağzınızdaysa, diş hekimi dişi çekecektir. Dişiniz zaten eksikse bu adım gerekli değildir.

Adım 2 — Aşılama ve Çene Kemiği Hazırlığı

İmplant ameliyatı olan birçok hastada çene kemikleri ince veya yumuşaktır. Kemik miktarını artıran kemik grefti, işlemin başarısız olmamasını sağlar. Seçenekler arasında, kemik ikamesi gibi sentetik bir kemik grefti veya hastanın vücudunun başka bir bölgesinden alınan kemik anlamına gelen doğal bir greft bulunur. Kemik greftlerinin iyileşme süreci, bir diş implantının yerleştirilebilmesi için birkaç ay sürer. Neyse ki, greftler her zaman gerekli değildir.

Adım 3 — İmplant Yerleştirme

Gerçek prosedür sırasında, ağız cerrahı diş etlerini küçük aletlerle keserek kemiği ortaya çıkarır. Bir ağız cerrahı veya periodontist kemiğe delikler açar. Daha sonra implantı (bir post) dişin kökü olarak işlev gören kemiğin derinliklerine yerleştirirler. Bir ön diş restore ediliyorsa, implant diş etlerinin altında iyileşirken diş hekimi boş alanı geçici çıkarılabilir bir solüsyonla dolduracaktır. Arka diş ise üzerine bir şey koymazlar.

Adım 4 – İyileşme ve Büyüme

Osseointegrasyon, metal implantın çene kemiğinize yerleştirilmesinden sonra başlar. Bu, destekleyici kemiğin implantla birleşmeye başladığı zamandır. Bu işlemin tamamlanması birkaç ay sürebilir ve tabanın yapay bir dişi (diş kronu) destekleyecek kadar sağlam olmasını sağlar.

Adım 5 — Abutment Yerleştirme (Kron Hazırlama)

İyileşme süreci tamamlandıktan sonra diş hekiminiz implant postunun üzerine bir abutment yerleştirecektir. Abutment, implantı yumuşak dokunun (diş etleri) üzerine uzatır. Bu adım diş kronunun kolayca yerleştirilmesini sağlar.

Adım 6 — Kuron Yerleştirme (Yapay Diş)

İmplant kemiğe dönüştüğünde ve çiğnemeyi destekleyecek kadar güçlü olduğunda, diş hekiminiz ağzınızla ilgili yeni izlenimler edinecektir. Daha sonra bir diş teknisyeni, laboratuarda özel bir diş kronu oluşturacaktır. Yapay bir diş kronu, doğal dişlerinize benzer. Taç, abutmentin (konektör) üstüne oturur ve implantın görünen tek parçası haline gelir.

Adım 7 — Bakım Sonrası

Ağrı kesici ilaçlar ve antibiyotikler genellikle ameliyat sonrası reçete edilir. İyileşme sürecinde sadece yumuşak yiyecekler yemek ve mükemmel ağız bakımı alışkanlıkları uygulamak da önemlidir. En iyi sonuçları görmek için alkol, kafein ve tütün alımını kısıtlamak da önemlidir.

ONLİNE RANDEVU TALEBİ FORMU

* Girmiş olduğunuz bilgiler gizli tutulmaktadır, üçüncü kişilerle paylaşılmamaktadır.

HAKKIMIZDAMİADENTYeni Nesil Diş Hastanesi
444 5 642