Miadent Diş
ONLİNE RANDEVU Hemen Ara

Hamilelikte ,Ağız Diş ve Dişeti Hastalıklarının Önemi

Hamilelikte ,Ağız Diş ve Dişeti Hastalıklarının Önemi

Hamile Annelerin Dikkatine!

Düşük Ağırlıklı Bebek (DAB) dünyaya getiren annelerde dişeti hastalıkları, Normal Ağırlıklı Bebek dünyaya getiren annelere kıyasla daha fazla görülüyor.

İlk sayımızda ağız içerisindeki enfeksiyonların, diş ve dişeti hastalıklarının tüm vücudumuzu ilgilendiren hastalıklar olduğunu “Kalp hastalıkları, felçler, solunum sistemi, endokrin sistem (Diabet), ve üriner sistemi” ilgilendiren sorunlara yol açabileceğinden bahsetmiştik. Diş ve dişeti hastalıklarının Üriner sistemi etkilemesi bunlar içerisinde en önemli sorunlardan bir tanesi.

İstatistiklere göre yıllık doğum oranı yaklaşık 1 buçuk milyon civarında. Yine istatistiklere göre erken doğum oranları yüzde 8’lerde, bebek ölüm oranları ise binde 17 oranlarında.

Hamilelikte ;

  • Sigara – alkol – ilaç kullanımı
  • Uygun olmayan prental bakım
  • Sosyoekonomik düzeyin düşük oluşu
  • Hipertansiyon
  • Uygun olmayan hamilelik yaşı
  • Diabet
  • Genito üriner enfeksiyonlar

Düşük ağırlıklı bebek doğurma riskini arttırırlar.

Üriner sistem enfeksiyonları erken doğumların ve düşük ağırlıklı bebek doğumlarının en önemli sebeplerinden bir tanesi (İdrarında bakteri bulunan hamilelerde erken doğum riski vardır, 2500 gramdan küçük, 37. Haftadan önce).

Erken doğumlar ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerde; konjenital anomaliler, respiratuvar bozukluklar ve nörogelişimsel engeller görüşebilir. Bu yüzden Düşük Ağırlıklı Bebeklerin sosyal ve ekonomik açıdan yaratacağı sorunlar çok büyüktür.

Bakteriyel vajinozis, reprodüktif dönemde en sık görülen vajinal hastalıktır, bu duruma vajinal mikrofloranın değişmesi yol açar. Bakteriyel vajinozis erken doğum, membranların erken ruptüre olması ve düşük ağırlıklı bebek doğumları için bir risk faktörüdür.

Erken doğum yapan kadınlarda amnion sıvısı kontrol edildiğinde en sık izole edilen bakteri F. Nucleatum’dur.

nucleatum’un amnion sıvısında bulunuşı, enfeksiyonun ağız boşluğundan hematojen yolla buraya taşınmış olabileceğini gösterir.

Erken doğum yapan kadınlarda, amnion sıvısından kültüre edilen F. Nucleatum suşları ile ağızdaki (subgingival plakdaki) F. Nucleatum suşlarının çok benzer olduğu tespit edilmiştir.

Düşük Ağırlıklı Bebek (DAB) dünyaya getiren annelerde dişeti hastalığı, normal ağırlıklı bebek dünyaya getiren annelere kıyasla daha fazla bulunmuştur.

Ayrıca periodontitisin sigara ve alkolden daha çok DAB nedeni olduğu gösterilmiştir.

Düşük Ağırlıklı Bebek (DAB) dünyaya getiren anneler ağızları incelendiğinde, dişeti iltihabına yol açan inatçı mikroorganizmalar daha yüksek oranda bulunmuştur. (Subgingival alanda daha yüksek oranda Aa, Forsythusi P. Gingivalis ve T. Denticola bulunmuştur.(

Hamilelikte gingivitis dediğimiz dişeti iltihapları, yüzde 30 ile yüzde 100 arasında görülmektedir. Dişeti iltihabı ile hamilelik arasında çok önemli bir ilişki vardır.

HAMİLELİKTE DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR;

  • Hamilelikte dişeti kanaması önemlidir, dişeti iltihabını gösterir, mutlaka tedavi edilmesi gerekir.
  • Hamile kişiler değişen hormon seviyeleri ve bunun dişetlerinde yaratacağı olumsuz etki nedeniyle ağız ve diş sağlığı bakımlarına normalden daha fazla dikkat etmek zorundadır.
  • Hamilelik boyunca mutlaka diş hekimine görünmeli ve oral hijyen kontrolleri yaptırmalıyız.

ONLİNE RANDEVU TALEBİ FORMU

* Girmiş olduğunuz bilgiler gizli tutulmaktadır, üçüncü kişilerle paylaşılmamaktadır.

HAKKIMIZDAMİADENTYeni Nesil Diş Hastanesi
444 5 642