Miadent Diş
ONLİNE RANDEVU Hemen Ara

Endonti (Kök Kanal Tedavisi)

Endonti (Kök Kanal Tedavisi)

Endodonti (Kanal Tedavisi)

Endodonti Kanal Tedavisi Latince bir diş terimidir. Endo ‘iç’ anlamına gelirken donti ‘diş’ anlamına gelir. Endodonti ana bilim dalı ise diş özü olarak tanımlanan diş pulpasının iç kısmında yer alan sinir ve damar gibi canlı dokuların dışında dişin etrafını çeviren dokularda oluşan hastalıkların tedavisiyle ilgilenen bir bilim dalıdır. Diş hekimliğinin 5 senelik bölümünü tamamlayan öğrenciler Endodonti alanında uzmanlık eğitimi alır. Uzmanlığı kazanan ve tamamlayan kişilere ise endodonti uzmanı, endodonti doktoru ya da endodontist denir. Kanal tedavisi nedir diye merak eden kişiler de bu işlemin bir endodonti uzmanı tarafından yapıldığını bilmelidir.

Kanal tedavisi nedir sorusu son dönemlerde artan diş ve diş eti rahatsızlıklarından sonra vatandaşlar tarafından merak edilen konular arasında yer almaya başlamıştır. Endodonti günümüzde kanal tedavisiyle birlikte anılmaya başlayan bir daldır. Endodonti uzmanları pulpada görülen hastalıkların önlenmesi için ya da canlı olan pulpada yer edinmiş hastalıkların önlenmesi, dental olarak travmaya uğramış dişlerin tedavisi, endodontik tedavi ile birlikte dişlerin beyazlatılması gibi pek çok tedavi yöntemiyle uğraşır.

Endodonti (Kanal Tedavisi) Nedir?

Endodonti nedir diye bakıldığında aslında bir uzmanlık dalı olduğu söylenebilir. Endodonti bilim dalı günümüzde sık olarak kanal tedavisi ile beraber anılır. Bu bilim dalının hekimlerine ise endodontist denilmektedir. Endodontinin ne olduğunu daha iyi anlayabilmek için diş anatomisi hakkında en temel düzeyde bilgi sahibi olmak gerekir. Sindirim sistemine ait ilk organ ağızda bulunan dişlerdir. Sindirime ait olan ilk hareket ise bu canlı dokulardır. Dişin ağız içerisinde görülen taç kısmı, çene kemiği içinde bulunan kısmına kök kısmı denilir. Dişin gözle görülen bu kısmın en üst katmanında vücudun en sert dokularından olan mine bulunur. Dişin diş eti içerisinde kalan kısmı ise tamamen çene kemiği ile çevrelenmiştir.

Dişin dentin tabakasında pulpa denilen yapı bulunur. Pulpada yoğun damar ve sinirler yer alır. Dişin çıkmasında ve gelişmesinde çok önemli bir rol oynayan pulpa herhangi bir diş rahatsızlığı olduğunda ağrının en çok hissedildiği bölgedir. Bununla birlikte insanlarda ağız iç kısmında çeşitli bakteriler bulunur. Bu bakteriler tüketilen besinlerle birleştiği zaman ağız asitlerinin oluşmasına neden olur. Ağızdaki hijyene dikkat edilmediği sürece bu bakteriler çoğalır ve diş minesine zarar verir. Bu da dişin çürümesine neden olur. Yüzeysel olarak görülen çürüklerin tedavi edilmemesi durumunda yer alan bakteriler çoğalmaya devam eder. Bu da zamanla çürüğün dentin bölgesine geçmesine neden olur. Bu durum kişinin ağrı hissetmesine yol açar. Dişe doğru bir zamanda müdahale edilmediği takdirde çürük pulpaya kadar ulaşır. Burada sinirleri ve damarları tahrip eder ve iltihap oluşumunu neden olur. Dışarıdan gelebilen darbelerde ise travma oluşur. Bu travmalar dişin kökündeki sinirleri ve damarları koparabilir. Diş canlılığını yitirir. Bu durum pulpanın iltihaplanması neden olabilir. Pulpanın iltihaplanması genel olarak soğuk ya da sıcak besinlere karşı hassasiyet, dişte ağrı, çiğneme sırasında ağrının artması gibi belirtilerle kendini gösterir. Aynı zamanda yüzün belli bölgelerinde şişlikler de gözlenebilir. Bu durum kişinin dişini kaybetme riskini artırır. Endodonti nedir sorusunu merak eden kişilere ise tam olarak bu gibi hastalıkların tedavisidir denilebilir. Yani kısacası endodonti dişte yer alan enfeksiyonun tamamen yok edilmesi ve dişin kurtulabilmesi için uygulanan bir tedavi yöntemidir denilebilir. Endodonti uzmanı çekilme riski olan dişlere kanal tedavisine lokal anestezi ile seanslar halinde yapar. Ortalama olarak iki ila üç seans arasında tedavi tamamlanmış olur. Fakat enfeksiyonun niteliğine göre bu süre değişebilir. Her seans ortalama 1 saat sürer. Enfeksiyona neden olan bakteriler tamamen temizlenir. Dişin köküne kanal doldurulur. Daha sonra dişin üst kısmı kapatılarak tedavi tamamlanır. Endodonti ile bu haliyle normal dişlere göre daha kırılgan bir yapı olsa da bu diş ömür boyunca kullanılabilir.

Kanal Tedavisini Gerektiren Durumlar Nelerdir?

Endodonti diş tedavisi her durumda gereken bir tedavi yöntemi değildir. Kanal tedavisini gerektiren durumlar en çok dişin üzerindeki çatlaklar ve derin çürüklerdir. Diş eğer iyileşemeyecek kadar zarar gördüyse bu gibi durumlarda pulpa kısmı tamamen çıkarılır ve dişin korunması sağlanır. Yani dişte kanal tedavisi yapmanın en büyük avantajı canlı dişi kurtararak dişin kemik yapısını kaybetmemektir. Dişin kemik yapısında kayıp olmadığı zaman diğer dişleri etkilemeyecektir. Eğer Endodonti tedavisi yapılmazsa bu durumda diğer dişler de etkilenebilir ve geri dönülmez sonuçlara neden olabilir. Kanal tedavisini gerektiren durumlar genel olarak boyunda da yüzde şişlik görülmesi, ısırma ya da çiğneme esnasında ağrı oluşması, soğuk ya da sıcak besinleri karşı aşırı hassasiyet, diş etleri üzerinde sivilce gibi yaraların oluşması, diş etinin şişmesi, yansıyan diş ağrısı, dişlerin çatlaması, derin çürüklerini oluşması ve koyulaşmış diş etleridir. Bu gibi sorunlar görüldüğü zaman endodonti uzmanı muayene yaptıktan sonra kanal tedavisi yapacaktır. Bu sayede ömür boyunca dişlerin kullanılabilirliğini artırır. Eğer kanal tedavisi yapılmazsa çürük çene kemiğine kadar ilerler ve çene kemiğinin erimesine yol açabilir.

Her Dişe Kanal Tedavisi Yaptırabilir Miyim?

Dişte kanal tedavisi her dişe yapılabilir mi sorusu da pek çok kişi tarafından merak edilir. Fakat bu tedavi her diş için uygun değildir. Eğer bir dişin kök yapısı iyi ve sağlıklıysa, dişin üzerinde kistik durumlar yoksa ve diş kurtarılabilir bir derecedeyse kanal tedavisi yapmak bu anlamda mümkündür. Genel olarak canlı bir dişe uygulanan kanal tedavisinin başarısı ortalama %90’dır. Pulpada kalıcı bir hasar ya da enfeksiyon varsa bu durumda kanal tedavisi yapılmalıdır. Tedavi edilmemiş olan bazı çürükler pulpa enfeksiyonuna sebep olabilir. Dişin minesi dentinde oluşan çürük sebebiyle kökün kanalına kadar madde kaybına uğratır. Bu da pulpanın enfeksiyon kapmasına neden olur.

Dişin en üst kısmında bulunan enfeksiyonların geçmesi için antibiyotik verildiğinde herhangi bir sonuç almak mümkün değildir. Bu nedenle enfeksiyon çok daha büyük iltihaplanmalara neden olur. Aynı zamanda iltihaplanmış olan enfeksiyon bir süre sonra dişin köküne ulaşır. Bu nedenle antibiyotikler kan dolaşımı ile bu enfeksiyona ulaşamaz. Endodonti diş tedavisi de bu sebeple uygulanır. Dişte oluşan çatlama, travma, kırılma ya da yapılan dolgular ve derin restoratif çalışmalar bir süre sonra pulpaya zarar verir. Diş için yapılabilecek herhangi bir işlem de buraya zarar verebilir.

Endodonti daha çok gece uykudan uyandıran ağrı, soğuklar ya da sıcakla başlayan ve uzun süre geçmeyen ağrı, yüzün belli bölgelerde şişlik gibi belirtiler ile tanısı konulan bir tedavi yöntemidir. Eğer endodonti tedavisi yapılmazsa pulpada yer alan bu iltihap şiddetli derecede ağrıya neden olur. Enfeksiyon bir süre sonra apse oluşumuna da neden olmaktadır. Dişi çevreleyen kemikte de hasara sebep olabilir. Doğal bir dişi korumak diş hekimleri tarafından her zaman tercih edilir. Bir veya birden daha fazla dişin eksikliğinin oluşumunda diğer dişlerde yer değiştirebilir. Bu da ağız içerisindeki dişlerin duruş şeklinin bozulmasına neden olur. Aynı zamanda doğal dişler korunduğu zaman köprü ya da implant gibi derin ve pahalı tedavi yöntemlerine gerek kalmaz. Hasar görmüş olan bir dişe kanal tedavi uygulanmazsa dişte yer alan enfeksiyon bir süre sonra yayılmaya başlar. Ağız içerisinde diğer dişlere de bu çürükler yayılabilir. Endodonti ile bu durumun önüne geçilebilir ve ömür boyu kullanılabilir.

Diş Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş kanal tedavisi nasıl yapılır sorusu bu tedavi yönteminin uygulanacağı kişiler tarafından merak edilen konular arasında yer alır. Kanal tedavisi yapılmadan önce dişe uygulanacak tedavinin aşamaları belirlenir. Daha sonra tedavi işlemlerine başlanır. İlk olarak ön dişin arka tarafında ya da azı dişlerinde bir delik açılır. Daha sonra zarar görmüş pulpa bulunduğu yerden çıkarılır. Çıkarılan pulpa boşluğuna ise çeşitli işlemler uygulanır. Bu işlemlerin en başında kök kanallarının tamamen temizlenmesi yer alır. Pulpa boşluğu bu temizleme işlemleri sırasında iyice genişletilir ve kanal dolgusunun yerleştirilebilmesi için şekillendirilir.  Kanal tedavisi eğer daha fazla seansta gerçekleştirilecekse seanslar arasında dişi koruyabilmek amacıyla açılan deliğe geçici bir dolgu yapılır. Bu sayede kişiler yemek yediği zaman buraya herhangi bir bakteri ya da yemek artığı gelmez. Eğer boşluk olan bölgeye bakteri geldiği zaman tedavi biraz daha aksayabilir. Tedavinin devamında kanal tedavisi nasıl yapılır diye bakıldığı zaman diğer seansta geçici dolgular çıkartılır. Daha sonra pulpa boşluğu ve buraya açılan kanal kalıcı bir şekilde doldurulur. Kanal tedavisinde uygulanan kauçuk bir malzeme dolgunun üzerine yerleştirilir. Kanal tedavisine uygun bir yapıştırıcı ile yerine yapıştırılır. Bazı durumlarda yapısal destek oluşturabilmek için kanalın içerisine plastik ya da metal çubuk da konulabilmektedir. Bu durum genelde dişin yapısına göre değişiklik gösterir. Diş kanal tedavisi son aşamasında doğal bir görünüm elde edebilmek için ve dişin şeklinin eski haline getirebilmek için de dişe en uygun olan bir malzeme ile kaplanır. Eğer diş kırıldıysa bu malzeme yerleştirmeden önce dişi onarmak için gerekli uygulamalar da yapılır.

Ankara Kanal Tedavisi

Ankara kanal tedavisi pek çok endodontist tarafından yapılmaktadır. Şu an sadece Ankara içerisinde değil aynı zamanda çevre illerden de çok fazla gelen oluyor. Çünkü en iyi doktorlar genel olarak büyük şehirlerde bulunur. Endodonti önemli bir tedavi olduğu için en iyi doktorlarda yaptırmak sağlık açısından oldukça büyük önem taşır. Ankara kanal tedavisi hem hijyenik hem de temiz bir ortamda yapılır. Bu da hem hastanın kendini daha iyi hissetmesini sağlar hem de meydana gelen enfeksiyonun daha fazla kötü ortamda olmamasını sağlar. Kanal tedavisi sayesinde kişiler hem çürüğün oluşturduğu ağrıyı geçirir hem de çene kemiğine kadar enfeksiyonun inmesini engeller. Bu sayede dişin temel yapısı korunur.

Kanal Tedavisi Fiyatları

Kanal tedavisi fiyatları genel olarak dişin durumuna göre değişiklik gösterir. Eğer diş çok ileri derecede enfeksiyona uğradıysa bu durumda yapılan tedavi seanslarında değişiklik olacaktır. Böylece fiyatı ortalamaya göre daha yüksek olabilir. Fakat daha başlangıç aşamasında çürük fark edildiyse bu durumda tedavi süreci de daha kısa olur ve tedavinin fiyatı da bu anlamda değişiklik gösterir.

Kanal tedavisi fiyatları aynı zamanda doktorun deneyimine göre de belirlenir. Uzun süredir bu alanda çalışan ve her türlü çürüğü gören, bu çürüğün tedavi edilmesini sağlayan deneyimli doktorların seans fiyatı biraz daha fazla olabilir. Bu nedenle kanal tedavisi uygulamak isteyen kişiler bu alanda kendine en uygun doktoru da araştırmalıdır.

ONLİNE RANDEVU TALEBİ FORMU

* Girmiş olduğunuz bilgiler gizli tutulmaktadır, üçüncü kişilerle paylaşılmamaktadır.

HAKKIMIZDAMİADENTYeni Nesil Diş Hastanesi
444 5 642